Friday, December 30, 2011

aKu InGIn CoUPLe...

assalamualaikum..
pe khabar rakan2 sumer.....
semalam ak teringin nak update blog coz boring sesangat...
tp xde idea....
so ri ni ak dok ngah boring tetibe ade "spark" nak tulis pasal mende ni....

herm....
isu ni sememangnyew sangat "HOT" dikalangan remaja@awal dewasa.....
sebegitu jua dengan si penulis......
namun....
disini saya ingin meluahkan tentang isu ini yg kini saya rasakan....
aku melihat dari persekitaran aku skang....
de antara rakan2 ak sibuk bercouple.....
mmg bez tgk diorg coz cam de org caring pasal kite "the special one la"..(parent laen cter)
tp semenjak 2..3...menjak ni....
ak cam kurang enak melihat perkara ini.....
serius ak x menghalang orang bercouple......
tapi ak x menghalalkan jua....
tp ak benci tgk pasangan ni dok kluar date...
masej dari pagi sampai ptg...
kalu kluar kekadang sampai pegang tangan....
mengedik sana...
mengedix sini....
serius ak mual tgk sumer 2....(even dulu ak pernah terjebak ngan mende camni..but become history now).....

aku dok terpikir.....
kenape perlu diorg wat sumer mende 2...
katekan ditakdirkan diorg berjodoh n kawen.....
ape lg korg nak sembang ngan teman korg 2.....
then ape lagi yg tinggal utk korg merasekan "bahagianya dapat pegang tangan die" dengan halal bahkan orang melihat merasa sejuk mata memandang korg berbuat demikian.....
(perghh...ayat cam org dah kawen)
sumer 2 dah x bez coz korg dah pernah buat time korg couple dlu....
2nd situation...
kalu la korg x berjodoh....
x ke satu hari ini bile de konflik boleh tercetus sesuatu cam.....

"ak x percaya sangat la kat bini/laki ak tu...dulu pown die stady je kuar ngan ak senyap2 sorok dari our parent ...."

"then betol ke laki/bini ak 2 overtime or die pasang laen...kalu dulu rilek je die kluar tetengah malam sorok dari parent and friend die"

so ayat2 camni boley terjadi kowt...x mustahil.....

so.....
ak kat sini bukan nak kate XYAH COUPLE.....
ak pown x kate JOM COUPLE.....
tp ak rase as long niat korg nak bercintan 2 demi ALLAH SWT (kalu demi ALLAH kompom x kuar date kan, x pegang tgn dia kan, x mesej2 ngan dia kan, N x wat sumtink lara ngan dia kan)
bagi ak aku teringin nak bercouple tp bukan utk ak jadikan teman ak kluar date, tpt ak bermanja2 ketika belom kahwin, tpt ak nak "merenyam"...
tapi utk ak jadikan seseorang yg bakal ak jadikan ISTERI ak.....
so aku juz nak meng"kompom"kan...bahawasanya bila ak sudah bersedia nak berumah tangga agar die yg sedia utk ak sarungkan cincin....
utk ak jadikan temanku diSYURGA nanti.....

so ape yg ak nak tegaskan kat sini....
secara literalnya..ak x suka couple...(maksudnya couple remaja skang ni)..he33
lalala....

that all...
wasalam.....

p/s: kalu ak x laksankan ape ak tulis ni mintak maaf bebanyak...tp ak juz nak berkongsi or nak meluahkan ape ak rase jew.....ak bukan INSAN yg SEMPURNA...so kalu aku buat salah tolong tegur dan jangan hanya menilai.....jzkk

Thursday, December 29, 2011

Sunday, December 18, 2011

1/2 jam

assalamualaikum....
kini lagi 1/2 jam sebelom menghadapi exam end of posting...
wish me luck..
may ALLAH bless ME....
wasalam

8 jam lagi

assalamualaikum....
herm...
jam di tangan menunjukkan pukul 12.45 a.m
so bermakne de lagi 8 jam dan 15 minit lagi....
untuk saya menghadapi pepriksaan akhir posting dalam posting ortopaedic
so knowledge so far de la dlm 50%.....
kalu ikowt percentage dah lulus..
tp kalu la yg masuk 2 kene ngan pe yg ak tahu..
kalu x?????
bungkus la jawabnyew....
herm.....
pelik tol ak...
tiap kali ak posting kebanyakkannya sumer -ve...
jarang la +ve.....
camne nak maju...
ak rase ni la one of the reason kaum MELAYU ni susah nak maju....
suka meletakkan hemah (aim) rendah...
kekadang sampai negative nyew hemah.....
so ak nak tukar....
INSYALLAH....
kalu diizinkan ALLAH ak boley berjaya....
semoga ak mampu menjawab exam esok dengan jayanya
dan berjaya menjadi seorang doktor MUSLIM yg baek kelak....
amin..amin ya rabal alamin....

that all....
wasalam....

p/s: tengah risaw ni nak exam.....so pray for me yerk kengkawan......may ALLAH bless US......

19/12/2011

assalamualaikum....
ape khabar sumer....
hari ini ak x tau la pe perasaan ak yg sebenarnyew....
nak kate happy...kompom la x...
nak kate sedey...x jugak
nak kate pilu....lagi2 la x...
nak kate xde perasaan....ak ni manusia normal....
so????
biarkan je lar......

so hari ini ak nak mengucapkan ribuan terima kasih dari diri ini.....
genap malam ni kul 12...
bermakna masuklah hari isnin, 19/12/2011....
bermakna berakhirlah posting orthopaedic ak buat tahun pengajian ke-3...
so bermakna habiz la penempatan ak di department 2 (kalu x fail lar)
k....
exam akan ak lalui esok hari...
bermula dengan kertas teori
dan lusa dengan kes panjang(long case)
x tahu la pe naseb ak...
hope sesangat ak lulus.....
tp itu x penting (utk post ni la...bukan ak maksudkan x penting utk diri sendrik)
coz ak sebenarnyew nak ucapkan jutaan terima kasih yg tulus dari hati kepada:
1. prof dr nordin simbak
2. mr. ahmad tajuddin
3. mdm suzana jemat
4. mdm suzana kamaruddin
5. mr. mohd rose
6. miss isnoni ismail (my lovely supervisor)
7. mdm kartinawati
8. mr. a rohaman
9. mr mohd syukri yusof
10. medical officer orthopaedic
11. houseman officer orthopaedic

semoga kalian derahmati ALLAH...
semoga mereka lebey sukses dan berjaya
semoga ALLAh memanjangkan umur mereka
syukur diriku depertemukan dengan mereka utk menuntut ilmu....

sekian dari pelajar perubatan tahun 3 UniSZA......
wasalam

p/s: sorry coz time surgical dulu x post camni...coz x dapat hidayah lagi...he333

Saturday, December 17, 2011

benCi beTOL kalU NaK EXam...

assalamualaikum.....
pe khabar sumer....
(ak dok pening tgk ak nyew nak post blog ni cam pelik jew)
pe2 je la....
ak senaryew nak cter pasal pe pe jadik kat ak bile dekat exam ni...
dan ak jugak merasakan korg pown kebanyakkan kompom de sedikit sebanyak cam ni...

k lar....
ak senarnyew nak exam lg sehari jew...
then ak senarnyew x komfiden langsung nak undergo exam 2....
ak rase knowledge ak juz 30% (2 pown kalu de la byk 2)
so camne nak exam......
2 dah jadik satu hal...
skang mende ni mezti de side effect die.....
ak benci tol la side effect die....
bile ak dah nak exam kompom ak tension...
so bile tension mule la berlakunya hormon imbalance (xde la sampai jadik bapok)
tapi skang ni ley la nampak....
de jerawat2 mule tumbuh bak cendawan lepas hujan.....
then selara mula la bertambah...
ak x abiz2 rase lapar...
makin boolatt balik pas ni(bukan skang ni pown dah bulat kew)
tensionnn lagi la pas ni.....
so sok ak plan nak g gym nak lepas tension kat sane
hope xde injury yg ak gain kat sane dah le...
kalu x lagi teruk la tension pas ni.....

k la...
that all..
wasalam

p/s: hope my exam will okay (even x score pown) juz hoping for lulus right now....REASON????.....ak nak balik EPOH dgn senang hati wei....he333

Thursday, December 15, 2011

im in total trouble right now

assalamualaikum.....
hari adalah antara hari2 yg ak rase cam x nak ak lalui...
coz ak de banyak sangat tanggungjawab nak kne settlekan...
serius ak cam dah keadaan tersepit sangat ni....
total blunt end....

next week dah nak exam...
study still hancuss lagi...
clarship pow berterabur lagi...
buku log...
hampehhh......
juz skali baru ak present....
clarkship boley la tahan...
asignment???
lg la x amik tau.....
gilew ak nak kne settlekan mende ni dlm 3 hari....
mau nyew mati ak pas ni.....
ak bebetul kan hujung jalan mati ni,.....

ni la kesan dr sikap suke bertangguh....
salah diri snedrik gak....
pe nak jadik la wei.....
total destruction to urself.....
naseb baek case write up dah siap
kalu x...
lagi naya la ak pas ni.....

mmg tido x nyenyak la ak pas ni.....

Wednesday, December 14, 2011

nak update

assalamualaikum...
banyak mende dalam pale skang ni nak cter
tp mase plak xde....
bz2.....
bahana tangguh kerje....
skang dah macam lipas kudung ni

Tuesday, December 13, 2011

total cuak

assalamualaikum....

hari ni dah hari rabu....

tinggal sari je lg utk mggu terakhir ni..

ak dah cuak sesangat ni...

reason???

sebab exam dah dekat sgt2 ni...

ak nyew knowledge gile kaw nyew sket...

mati la ak camni...

dah 2 mlm berturut2 ak tido awal n do nothing during the night...

tekanan ak cam ni....

punyew la baek plan nak bangun awal...

tp hancusssssss......

shit tol la.....

now ngah klas ngan prof...

tp ak sempat lg nak tulis blog....

itulah functionnyew teknology kat hujung jari...

he333

by the that all from me...

wasalam


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, December 11, 2011

seminar

assalamualaikum...
pe kabar.....

ri ni ari isnin....
ak de presentation seminar ri ni...
tajuk simple jew...
non-infective artritis.....
jom la mai tgk kalu de mase.....
jgn tanyew soklan sudah...
he33

ngah cuak skang ni.....
next week exam...
kerje plak melambak....
*(2 ar sape suwoh bertangguh).....
oh.....
case write up
poster iklan utk teater
study
log bog...
etc....

mau tercirit ak pas ni...
lalalala
k la
wasalam

doUBlE StANdaRd...

assalamualaikum...
pe khabar sumer....
hope baek la yerk...
coz ak nyew mood ri ni pown de baek gak...
selepas dapat sedikit kate2 semangat secara x langsung....
he33.....

kengkawan sumer.....
si ni ak g satu program kesihatan anjuran fakulti ak....
program 2 melibatkan my faculty and orang asli....
ni 1st time ak trun wat thiz community job ....
ak ingat diorg dah ley communicate ngan kite cam selevel la....
(a maksudkan social level but not language)
tp nyata sangkaan ak 456 darjah melarat.....
naper????
even umur diorg de lg 2 dari aku...
rata2 sumer jenis humble abiz (here a meant they feel inferior).....
kesian gilew ak tgk....
even sampai umor sendrik pown x tahu...
lagi teruk IC pown xde......
NAUZUBILLAH......
camne still ley de masyarakat camni dalam negara MALAYSIA yg dikatakan tgh pesat membangun.....
ak x blame diorg....
tp ak blame on the politician, pemimpin2 and sape2 yg berkuasa n bertanggungjawab dgn hal ni....
ak x memihak kepada mane2 parti....
coz bg ak kesemua politic ni juz pentingkan kuasa more than tanggungjawab....
dah name pown politic=barat....
x kisah le ape fikrah mereka...
tp matlamat x menghalalkan cara..
yg berkuasa wat x ambil peduli (ini mmg suck.....tanggung la ko kat akhirat)
yg kalah mase PRU plak lepas tgn (reason coz diorg juz nak kuasa so x dpt pergi mampos la yg laen2......)
so pemimpin camni ke kite nak carik...
sumer nak buat jasa nak kene balasan.....

sedey2.....
diorg pown manusia (an-nas)......
ciptaan ALLAH....
kalu camni la kite treat diorg......
kite same la ngan org barat yg memperhambakan orang demi ketemadunan kononnya
ak paling sedey bile pikir balik...
what is the purpose they live in the world....
juz for.....
1.buat keje kais pagi makan pagi....
2.kahwin...
3.buat anak
4.anak ulang pe parent die buat...
5.so on....
hey ape ni.......
mane perginya sikap kemanusiaan.....
mane perginya khalifah yg diagong2 pendokong fikrah ini(yg berkenaan la)
kenape diorg cam x dpt pe yg sepatutnya jadik hak mereka....
mereka orang pribumi tanah MALAYSIA...
sepatutnya kita kaum menumpang ni la patot sedar......
tp ak sedar sape ak...
juz mampu menulis disini....
sekadar insan kerdil....
tp at least ak de rase kasihan yg tulus dr hati...
x perlu kuasa2....
x perlu tabur any janji.....
x perlu harapkan blasan dunia...
tp mengharapkan redha ILAHI..............
hope same2 la kite renungkan.....
dont juz sibuk dengan perkara yg kononnya demi negara dan agama
kalu isu ni still cam ni.....

PLEZZZ JANGAN DOUBLE STANDARD MANUSIAX KIRA LA BANGSA,UMUR, WARNA KULIT, STATUS DAN PELBAGAI LAGI......

ingat sehebat manapown kita...
kite tetap seorang HAMBA....
hamba kepada ALLAH yg mana DIA jauh MAHA AGONG DARI SEGALA ASPEK....

k la..
wasalam...

p/s: ter"emo" plak malam2 camni....demi kemaslahatan bersama gak.....

Saturday, December 10, 2011

tetibe DOWN

assalamualaikum...
haishhhh....
ri ni dah masuk ari ahad(dah kul 1.00a,m)
so bermakne bermulalah minggu terakhir ak dlm posting ortho....
next week dah kire halal coz juz exam (klas sejemput wat do no la)
so bermakne ak dah sepatutnya dah bersedia 75% at least my knowledge for exam...
then should be dah 75% all my task finish.....
but......................

aku tetibe rase penyesalan amik MEDIC....
naper???
ak rase tetibe 24/7 yg diberi oleh PENCIPTAKU..
x cukup...
mane nyew nak study...
mane nyew nak buat assignment
manenyew nak berxtiviti sebagai manusia normal..
mane lagi nak melaksanakan tanggungjawab seorang ISLAM
dan memacam2 lagi.....
ak dah mule tawar hati.....
mmg kalu dipikir balik...
ak amik MEDIC ni pown dek kerna nak penuhi keinginan ayah ak....
tp ak x blame die.....
coz parent mane x suke n bahgie anak die nak jadik DOKTOR.....
namun bukan sumer ade endurance yg same......
begitu juga ngan ak.......
skang ni ak dah masuk tahun 3.....
dah hampir 50% aku nyew step nak jadik DOKTOR....
tapi..........................

aku tetibe cam hilang fokus....
bile ak kenang balik segala mende yg berputar kat minda ak ni
lagi kusut ak jadiknya.....
skang ni ak bebetul need some support to make me strong
im really need booster in order to achieve the level that I should be...
i'm really need to focus and remove all distraction...
tp ak ni manusia yg lemah.....
asyik jew kalah ngan suasana dan masa...
kompom..
de jew kekangan yg berdiri teguh umpama tembok besar cina kat depan......
ak pown mule la jadik kerdil utk merobohkan tembok permasalah yg mana ada orang laen yg mampu hancurkan.....

skang ni ak ngah dok setting balik all my time that left to be as useful as it could be.....
hope jgn de yg cube irritate me within thiz hard time....
ak xnak bertukar jadik orang kurang baek...
so jgn push ak utk itu.....

k la...
that all
wasalam....

p/s: melihat rakan ak yg dah tukar course and yg ngah enjoy ngan whateva they done now(kompom yg bukan MEDIC)......sungguh jelez tahap dewa langit petala ke 7.......arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Friday, December 9, 2011

tidak ku mengerti....

assalamualaikum.....
ari ni mood ak cam baek jew dr ari helmet ak kene sapu...
kenape???
ak pown x tahu....
mayb ALLAH nak kurniakan rasa bahgia kat aku kowt
AMIN.....

hari ni dah hari jumaat....
dan bermakne ini dah minggu ke 13 ak start new sem....
dan bermakne ak dah x melepak makan tido dr pagi ke ptg for about 2 months...
tapi yang ak musykil.....
badan ak mantain jew membesau......
naik tension ak....
dah rupe "fe mau"(watak budak gemuk dlm cter cina)....
tp xde la sebesau 2......
ak rase ak nyew lifestyle n pe ak melantak dah x macam dok kat umah dah.
(tp selera still the same la....)
ha333.....
ak tension gak....
kekadang teringin nak diet o do sumtink bg kurus sket....
tp xde maknenyew.....
ak bahgie pew ngan diri ak skang....
at least ak xde any medical problem.....
hidop ak pown enjoy jew.....
(juz x enjoy due to others factors la)

satu lagi ak musykil....
naper la berat badan ak ni kalu naik mudah gilew...
tp nak trun umpama panjat gunung everest jew....
bile badan ak makin besau...
maknenyew ak nyew stamina makin kecut.....
ini yg ak risaw...
mmg la ak bukan atlet...
tp at least nak gak bersukan...
then kalu wat pe2 xde la berpeluh n kepenatan jew manjang.....
nak gak having a very very n very healthy life.....
herm....
ntah le...
mayb tuhan dan tetukan macam ni n surely de hikmah nye...
ak redha jew....
x marah pown and still syukur....

k la...
that all from me....
wasalam....

p/s: teringin nak beli kasut jog reebok....tp adik ak kate yg harge 300 dah abiz n juz tinggal yg rm400....(coz after 50% diskaun arge still mahal kalu 400)

Wednesday, December 7, 2011

xde sivik

assalamualaikum...
mood yg penuh kebengangan ni....
naper?
ko de malaun x tau hukum halal haram rembat ak nyer helmet...
ak ngan niat suci g spital tetibe die bley plak wat slack cam ni...
mmg berderau jew darah ak ni...
kalu ak jumpe mmg makan tanah le mamat 2...
suke hati nenek sedare die jew nak mencurik helmet ak.....
mmg ak haramkan die selagi x jumpe ak mintak maap n serah ak nyew helmet balik....
moge die ditimpa bala atas perbuatan die 2.....
kalu x accident pown at least jatuh mato kene ekzos sampai masok spital dah la.....
ak punyew la bengang ni....
naseb baek ak x ngamok kat situ...
naseb baek ade sise saki baki kesabaran ak kat situ....
sok kalu ak jumpe sape buat mmg makan tanah la jawabnye.....

Tuesday, December 6, 2011

sesalan vs kenangan....




assalamualaikum...
senarnyew ak ngah mood tersangat tension skang ni...
exam dah terangat dekat....
but knowledge......arghhh so ciput....
senarnyew ak dok siapkan ak nyew slide utk seminar ni....
then dah nak siap mule la rase nak me"lara" jap....
then ak mule terkenang zaman mude2 ak dulu
iaitu di zaman ak menengah atas (coz time ni ak kat ostel)

untuk pengetahuan korang.....
zaman skolah menengah ak so far much more happening comparable to my university time.....
zaman itu even nak SPM......
ak still cam manusia yg xde matlamat yg jelas....
everyday is the for enjoy
walaupown senarnyew in my f4 life is quite HELL....
i'm been bullying by my sr.
sampai skang ak dok dendam ngan diorg..
kalu de can nak je ak ajak fight balik one by one......
but itu sumer sejarah kan....
manusia sepatutnya memaafkan satu sama lain...
lgpown ak de gak wat hell kat diorg....
time diorg suwoh amik nasik ak g bubuh air longkang, ak n memembe ludah and lots more....
(plezz don't me for that...korg x rase pe aku rase n futhermore serius ak nyew perangai dulu mmg lain dr skang)
kekadang menyesal gak coz kejahatan ak balaz ngan kejahatan....
but my f5 life so super duper havoc....
memacam ak buat.....
boleh kate sumer mende yg sket kureng bermoral ak de buat....
ak time skolah pernah jadik smoker tegar.....
tp de gak mende ak buat k.....
tp yg paling teruk ak x study langsung n x pernah pikir mase depan....


bile sebut pasal study ni yg ak mule rase nyesal....
naper????
sebab ak terlalu liar kat skolah la ak nyew result cam *(&%&^*.....


mmg la de lg teruk....
tp due to that incident my future almost becoming dark....
naseb baek dapat masuk matrik gak.....
ak juz study lg 3 mggu nak exam.....
kekadang ak de pikir ak bnyk dosa ngan cikgu2 n all my frenzs....
kalu pikir balik, if ak study mayb i wont be here......
mane tau kowt de rezki nak fly anywhere....(xde la nak kate ak ni pandai..tp juz berangan)
that time ak x pernah de aim nak jadik pew.....
ak tau life ak mmg havoz la.....
pelbagai memory de, baik dr hitam, puteh n any others colour.........

however....
ak still syukur kepada ALLAH SWT.....
mayb sebab 2 skang bergelar medical student.....
mayb sebab 2 ak belajar erti hidup yg lebey lagi....
mungkin sebab 2 mengajar ak untuk survive in multiple type of person(not all la...i'm not perfect)
hope my future will be more bright by time
hope afterwards i will be a good doctor and good MUSLIM.....
hope ak ley change the world to what my CREATOR wants......

that all from me.....
to all the people...
plezz dont judge a book by it cover...
plezzz always be posotive and enjoy ur life (in the syara' allowed lar)
wasalam....

p/s: mengharap ak menemui sinar utk meningkatkan knowledge secukupnyew utk exam ni and at the same time i will develop a good skill in other to a good MUSLIM DOCTOR......tq

Monday, December 5, 2011

near to the end

assalamualaikum..

pe khabar rakan-rakan...

moge bahgie hendaknyew..

tetibe plak ak teringin nak menulis(padahal ngah seminar ni)


saya ari ni nak tulis pasal posting saya skang

skang saya ngah posting orthopaedic...

it meant today saya dah berada di minggu je 5..

minggu ke 5 juga bermakna minggu ke 2 terakhir..

it also meant lg 2 mggu jugak la ak nak exam end of posting

so ak mmg tersangat cuak skang ni..

reason???

coz dalam pale otak aku ni cam banyak gilew lg x tau...

skang ak mule.merasa yg 24/7 cam x cukup jew...

makin dekat ak ngan exam day makin banyak korje n tanggung jawab...

fuhhhh.......

tension ak cam ni......

hope it going to be smooth.....

janga. le de sangkut2...

yg ak pelik makin dekat exam makin malaz aku ni...

pe nak jadik la.....

ya ALLAH plez bless me and help me to be a better MUSLIM N better student that lastly become better doctor.....AMIN....


that all for now....

till then

wasalam


Published with Blogger-droid v2.0.1

Sunday, December 4, 2011

manusia.....

assalamualaikum...
pe khabar rakan2...
moge sihat hendak nyew....

malam ni ak nak menulis pasal salah satu sikap manusia (satu dah le...kang x cukup ruang kalu nak tulis sumer)
bende ni selalu berlaku dalam kehidupan kite seharian...
mungkin kite sedar dan munkin kita tidak sedar.....
tapi yg kompom selalunya si pelaku 2 x sedar.....
ape sifat itu?
"ANNOYING OTHERS"
kompom korg pernah terserempak manusia cam ni kan...
(kalu xde 2 maknenyew korg belom cukup berkawan)
bende ni pada asalnyew xde kaitan pown ngan perilaku atau sifat baek atau buruknya mereka itu
si pelaku mungkin seorang yg happy go lucky. mayb seorang yg alim, mungkin seorang yg pendiam, mungkin seorang lelaki, mungkin seorang wanita and pelbagai lagi kemungkinan...
ape pown sifat mereka...
itu bukan kayu pengukur bahawa mereka x akan me"annoying" orang laen (mengjengkelkan)
dalam tidak sedar mereka menyakitkan hati orang laen..
sifat ini sangat burok sebenarnyew...
coz die bley menggugat persepsi orang terhadap kita dan boley juga menyebabkan terputusnya ikwah antara kita.....
so kita hendaklah sesame memuhasabah diri (termasuk si penulis sendrik)...
kerna dalam x sedar perkara ini terjadi kekadang sampai orang sumer dah benci kita baru kita realise about it or more worse x realise langsung.....

k la...
that all.....
(hal ini de kene mengena ngan sumer yg pernah mengenali diri ini tidak kira la lame atau baru)
wasalam....

p/s: ak annoying ngan orang suka rase betol 24/7....then cakap besau.....skema....berlagak.....berkira....x suka bersih tandas....n banyak lagi......

Saturday, December 3, 2011

my weekend

assalamualaikum....
pe kabar permirza sekalian...
moge sihat hedaknya....

herm....
weekend kali ni senanryew xde pe2 special sangat...
coz cuti nyew pown juz 2 hari....
sungguh sket....(so x dapat nak balik IPOH)....
so juz menetap ngan bahgianya di bumi terenganu ini
so ape ak wat bagi menghabizkan 48 hours diberi ALLAH terhadap diri ini...
dengan azam tinggi menggunung utk menyiapkan slide seminar, case write up and perkemas buku log + menokok sedikit ilmu ortho dalam otak ni.....
namun kite hanya merancang tp tuhan yg menentukan
sehingga jam 12.55 a.m ni ak juz dapat siapkan case write up jew....
yg laen x sentuh langsung.....
sungguh teruk diri ini......
redha je la....mase dah berlalu dan x dapat diputar kembali....

k la enough about study.....
so skang pasal aktiviti sosial plak.....
weekend td ak de join ziarah ke rumah sahabat2 di gong badak, kuala terengganu...
we all buat some aktiviti yg agak happening la....
then pade malamnyew we all solat jemaah sesame and g ke rumah seorang shuyuz...
herm we all solat isya berjemaah kat sane n de program pengisian ilmu sket.....
agak gumbira juga ak hari tu....
at least there sumtink useful happen in my life.....

then ri sabtu ku dipenuhi dengan tugasan pelajaran....
then de KOku kat kampus gong badak@kusza
so tgk la rakan2 ak dok training teater n ak sebagai org dibelakang tabir juz gelak je la...
skang ni(time dok menaip ni) ak dok pegang buku APPLEY'S
nak bace pasal procedure OT (operation theater) sok...
kene bace sket coz sok kompom kene tanye ngan specialist....
ayoyo.....dah lewat pagi x bace hape pown lagi....

that all my weekend
wasalam

p/s: sembang ngan sorang dentist ni, tanye pasal work die...sesungguhnyew ak amat jelez coz diorg ley keje ofis hour n gaji still gak gempak....cam rugi jew ak amic medic( helllooooo plezzz sedar coz kire baik ko dapat medic).....

Thursday, December 1, 2011

i hate last minute jobs

assalamualaikum...
pe khabar rakan.....
moge ALLAH memberkati kalian
herm.....
ri ni ak nak citer ape yg berputar di paksi ku sekarang sepanjang few days ni....

dimulakan cerita.....
ak ni xde la seorang budak yg total berdisiplin n rajin @ nerd....
tp ak de satu sifat yg ak rase orang x tau pown de kat ak.....
ha333(perasan gilew)
ak sebenarnyew x minat wat keje last2 minute ni....
tp pe kan daye dek kerna persekitaran ak jadik gak cam 2(bukan salah sesape erk...ni bermakne ak yg teruk xley nak menangkis sumer 2)
so skang ni....
ak de 2 tugasan yg mane agak urgent sebenarnyew...
1st....
CASE WRITE UP.....
should be need to be submit yesterday at deputy dean desk....
tp ak hape pown x buat lagi....
baru je nak berjinak2 memegang pen n kertas.....
teruk kan (so jgn tiru tabiat ni yerk)
2nd......
SEMINAR on NON-INFECTIVE ARTHRITIS
yg ni need to be present on this coming monday( kalu x silap la)
so all the slide dah de....
juz x ulangkaji jew lagi....
then all the slide need to be reprepraired......
need to be touch up bit here n there......
so itu pown ak x wat lagi.....(mmg teruk kan aku)
then bile de korje cam ni....
banyak plak programme yg ak patut attend.....
hari jumaat(today)...de program dr pagi sampai petang...
mmg la aktiviti 2 xde kaitan ngan study ak...
tp at least give some contribution to my future and hereafter life....
huhhhhh.......

next my next tabiat ialah....
ak x suke nak meniru...
ak prefer to do all the thing by my own...
kecuali lar de urgent situation(usually ak gak yg created urgent situation tu)
tp ak x kisah orang nak tiru ak....
even ak time SPM juz open jew paper ak kat orang sebelah(demi membe la katekan...semangat ukhwah dak2 hostel..he33)
tapi prinsip ak selagi aku ley wat sendrik even x gempak or extravagan cam orang laen pown...
ak puas coz its my own effort......

k la....
that all kowt for this really early moorning (3.00 a.m)
wasalam

p/s: dok ngah pikior cam ne nak bahagikan mase weekend ni as optimum as i can....hope every single minute is meaningful and i able to finish my task...

Wednesday, November 30, 2011

what a day....

assalamualaikum....
pe kabar sumer....
moge sihat2 hendaknyew.....

hari ni ak nak mengomel ttg pe yg jadik kat ak ri ni....
cam x berape jew luck ak ri ni....
bermula la dari pagi sampai la ke mlm....

kite mule dr pagi ok....
ak pepagi dah le bangun lambat(coz niat awal mmg nak ponteng)...
then cepat2 bersiap (padahal x rushing langsung pown)
so follow la ward....
mmg rase blur jew ak follow ward round pagi td....
then de BST ngan prof nordin (BST = bed side teaching)
time 2 ak dok mengarot jew...
sepatah haram ak x dengar pe presenter citer......
ha33.....
de aku kisah pasal patient ko..lalala
then aku de klas kat kampus plak....
time ni dah le gune bilik sempit cam pe ntah....
then air-cond plak lembap cam siput kinzir tergeliat kaki.....
so prof dok ajar kat depan ak pown sibuk la maen facebook + blogging jap.....(time 2 sebenarnyew face to face ngan lecturer jew...selambe la katekan)
then tetibe name aku disebut2.....
untuk ape?.......
untuk present case ptg td......
h%$#m......
ak xde case yg bez kowt.....
pas abiz jew klaz agak menggelabah la....
dok carik bez nyew case...
last2 berbalik kat patient ACL tear gak..
pas 2 ptg de kelas POP (plaster of perak..ops silap PARIS)
dah abiz klas ingat nak le present...
sekali specialist x prefer case yg post-ops.....
so batal la kelas ptg td.....
then mlm plak de on-call......
ak g la utk cari new case.....
tp xde...
yg de pown post ops gak....
so redha je la sok yerk.....
then tetibe de plak somebody say...
"pagi td miss I****I tanye sape clark patient ni...then de yg jawab S****Q..(aku la 2)"
so terpakse la clark patient 2 plak.....
then balik ak lepak ngan satu crowd ni....
dirg pown tgk HIS.....
then de HO tegur kate yg 2 medico legal.....
yg ak bengang x pasal2 ak kene sekali...
padahal ak x berkenaan pown.....
(dah naseb)
then ak nak balik la.....
time nak balik 2 sekali lagi tragedi gelap menimpa...
kunci motor ak x tau letak mane
seksa ak mencari...
then ak pown wat cool x nak bagi more stress...
so ak pown g la tanye post guard.....
naseb baek de kat situ......
ALHAMDULILLAH......
so skang dah mengantuk kaw2....

k la
that all kowt..
dah berjela ak tulis 2....
wasalam....

p/s: mmg minggu ni ak byk kerja....susah tol rase nak settle sumer ni...hu333.....ak nak balik IPOH.....td parent aku dah tanyew bile nak balik.....home sweet home...hu333

Tuesday, November 29, 2011

mati aku

assalamualaikum....

herm...

tension siot...

tetibe ak nak kne present case jap lg....

dah le ak x prepair pe2 lg ni....

diorg ni saje nak pekene ak...

terkejan la ak jap g nak carik patient utk di clark

huhhh.k la wasalm


p/s: senarnyew ngah kelas prof nordin niCBD


Published with Blogger-droid v2.0.1

obsession


assalamualaikum....
hari ini sungguh indah buat diriku...
lepas jew abiz kelas kul 1tghari td terus free....
pe lagi dengan penuh semangat la ak balik hostel...
reason????
nak sambung tido la....
mlm td tido lambat kowt(senarnyew tiap2 mlm ak tido lmbat)
he33
tp zuhur ditunaikan dulu yerk,....(hak kepada pencipta tuu)
then sedang elok ak nak melelapkan mata
tetibe hfon plak berdering.....
upe2 nyer my beloved mak call daaa....
so layan call dulu lebey kurang sejam....(naseb baek bukan kredit ak..haee)
pas abiz..tgk2 jam dah lambat...then baring tertido sampai terlepas asar berjemaah...
ish3....


k2...
udah2 le citer pasal ak....
skang ni nak cter pasal OBSESSION plak(senarnye ni pown reflex diri gak)
ak agak pasti hampir sumer insan dalam dunia ni de obsessi mereka tersendiri...
x terlepas gak ngan diri ini....
contoh paling mudah diri aku sendiri....
ak sebenarnya agak obses terhadapat gadjet canggih2 ni....
pas 2 ak minat kaw2 ngan barang2 yg branded x kisah la jam kew, kasut kew, baju or sluar kew n etc.....
sumer ni mmg menjadi keinginan ak sejak kecik...
kekadang mungkin sebab ak bukan anak orang kaya so really minat nak de barang yg ak X MAMPU ni
(tp ak x blame parent ak k...ak syukur becoming anak diorg)
so bile ak obses ak juz mampu utk mengenali mende ni tanpa mampu memilikinya...
then ak minat gilew ngan sport car dan mende paling aku gilai sampai ke hari ni ialah........
MOTOSIKAL BERKUASA TINGGI.....
stylo woo...dapat hayabusa kew, R1 kew, ducati 999 kew or paling x pown dapat r6 pown jadik dah

tapi persoalan nyew skang adakah obsessi ini hanya memberikan impak -ve.....
kalu kita tanya orang rata2 akan kata ianya membazir.....
baik la duet 2 wat mende laen sedekah kew pe ke
(masalahnyew yg ckp kekadang x wat pown pe die ckp)
mmg betol kalau dipandang dari sudut -ve nyew.....
tp kekadang de gak +ve nyew obsess ni...
contohnya at least kite de AIM utk dikecapi dlm hidup...
orang yg xde aim ni umpama orang buta berjalan tanpa tongkat or any guide....
membute tuli jew hidup die( ye kew...x sumer la)
then seterusnya bende2 branded ni agak selesa dipakai....
dan selalunya jika dilihat pada jangka masa panjang ianya menjadi "value buy"
sebagai contoh jam tangan...
kalu kite spending duet beli longine, rolex, tissot or etc
ianya tahan more than a decade....
pas 2 jam2 mahal cam ni ley gadai tau kalu ngah pokai..he33
seterusnya barang branded ni bagi keyakinan kepada pemakaiannya(mostly la)...
so kalu si pemakai 2 seorang peniaga, eksekutif or even a DOCTOR....
kompom die xkan rase malu nak ngadap client die.....
dan orang yg berhadapan ngan die pown akan rase confident with him/her.....
(strategi perniagaan sebenarnyew ni)

so nampak x.....
obsessi ni kekadang de baeknyew....
so kite as normal human being plezz be good judgemental......
tp bile berbelanja 2 beringat la jugak
k la
wasalam

p/s: pandai jew ak bagi advice kat orang..ak sendrik hancusss.....belom abiz satu sem dah pokai cam orang beranak 5 jew berbelanja...ish33.....RENUNG-RENUNGKAN & SELAMAT BERAMAL.....





Monday, November 28, 2011

lelaki shoppaholic

assalamualaikum...
pe kabar sumer.....
tetibe la ak teringin nak menulis mlm2 ni....
ngah dok lepak2 td ak terpikir nak tulis isu ni...

selalunya isu shopaholic ni dikaitkan dengan kaum hawa....
sebab diorg kate kaum hawa de 9 nafsu...
then de pendapat kate dah fitrah mereka menyukai bende menarik ni...
namun....
pada masa kini isu shopaholic cam makin relevan ngan kaum adam...
(senarnyew nak ckp ak pown cam 2)
ntah kenape de jugak kaum lelaki yg suke pergi lepak kat mall or kedai2 juz nak tgk barang bez...
ade yg jenis x semena2 pergi ke kedai kasut, baju, jam, telefon, and etc....
then tgh bez dok usha2...
skali hati sudah tertarik dengan mende 2.....
so mule la memasang keinginan nak memiliki mende 2...
sehinggakan perbelanjaan melampaui kemampuan....
(reflek diri senarnyew ni)
tp perkara ni kekadang dah jadik cam tabiat...
coz lepas sedar kesilapan over shopping ni...
that person still akan ulang buat....(x sumer but almost)
kalu pada student.....
yg mana biasanya bergantung hidup dengan biasiswa mahupown ptptn....
nescaya dipenghujung sem akan mengalami....
isu kegawatan ekonomi.....

namun demikian..
pada pendapat saya isu shoppaholic ni x spatutnya dipandan dr aspek -ve jew...
coz kekadang de gak +ve nyew....
sebagai contoh...
di era remaja kini yg suke bercouple.....(fitrah manusia)
semua org sibuk utk meiliki pasangan before nikah mereka.,....
tp bg sesetengah shoppaholic tegar....
mereka x menghiraukan bende -ve ni...
diorg x pernah memikirkan nak berpasangan....
coz apabila berpasangan akan meningkatkan beban ekonomi mereka.....
so dengan itu akan menyekat nafsu bershopping mereka.....
bukankah agak menarik disitu...(dapat elak zina tuuu)
dan banyak lagi implikasi +ve yg boley diambil kira...

so sebagai manusia yg waras...
marilah kita memikirkan isu ini sejenak....
marilah kita memilih yg mana lebey baek....
sekian dari saya..
wasalam

p/s: sebenarnyew ak dah pokai yg amat ni...ak g window shopping ri 2...nampak banyak sale and de banyak kasut nike n adidas yg cool...namun ak dah x berkemampuan....hu333...de sape nak sedekah buat diri yg susah ni....

Sunday, November 27, 2011

suck gile diri ini

Assalamualaikum

Herm...agak lame ak x menulis disini...

So skang ni free time sket sementara tunggu my lecturer,jadik ak update blog ni....

Before that pe khabar sumer...

Moge sihat hendaknyew


Herm....

Senarnyew skang ni ak nak meluahkan betapa teriknya diri ini..

Ak dah de dalam posting ortho almost 4  weeks...

Then last weekend ak cuti 3 hari..

Tp ape ak buat?..

xdek pe2....

siot kan ak...

Pe ke bangang nyew la....

Untill today ak still suck dlm ak nyew knowledge

Then all sumer jos ak x siapkan..ape pown x buat...

Arghhh......

Kenape la ak jadik cam ni....

Mmg la ak mmg teruk dlm attitude b4 thiz

Tp nowadays am x ley la still on that kind of attitude

Tension2...

Hope i could correct all thiz thing within thiz week...


I hope dgn kehadiran tahun baru ni...

Ak dapat berubah dr kurang kpd baek...

Hope ak lebey istiqamah dlm amaln ibadah ku

Segala urusan kerjaku

Dan segala-gala yg berkait dgn diri ini agar berhbah lebih baek..

Pray for me k

Amin


That all from me

Wasalm


P/s: skang ak ngah dok tgk gelagat memembe ak melayan tenet sementara lecturer xde.....huhhhh.......so #%-?%-?+@+!'!+#:...


Published with Blogger-droid v2.0.1

Wednesday, November 23, 2011

total *%^$*^

assalamualaikum....
pe khabar sumer.....
moge sihat hendaknyew......

hari ni jadual ak x pack sangt
coz de klas yg suddenly dibatalakan(usah dikhabar gumbira dihati)
he333
so lepas tghari td xde la klas pew2.....
nak ke hospital for clarking or seeing any procedure......hermmmm
malaz jew rase.....
tp yg paling memalukan pada ak adalah pagi td.....
ak xde la kene sound or being embarassed by other in any such ways
tp ak malu ngan diri sendrik....
naper????
coz ak ni x pandai...
camne ley jadik medical student ntah......
HO tanyew pown x ley jawab.....
dulu ak xde pernah rase camni....
tp by the time ak tgk camne sumer HO time keje n tanggungjawab diorg pikul.....
baru la ak terasa betapa pentingnya to had a very good knowledge n not juz soft skill
pagi td de sorg HO ni tanyew question kat ak time de ngah dok kasik rawatan kat klinik....
then boley kate almost all i CAN'T answer.....
damn U S****Q (myself)
pe ar penat jew org ajar ko 2 tahun laz2 ko x ingat pew pown.....

initially mende ni bagi ak biase jew.....
tp dek kerna almost everyday in thiz week ak disoal tanpe berjawapan...
ak mule sedar betape teruknyew ak....
even budak medic from private pown far more better than me(I think)
nak kate ak bz sangat xde la....
tp ak asyik x cukup mase jew...
ntah le....
pe nak jadik la..........
how can people rely on U when U becoming a DOCTOR one day!!!
ARGHHHHH......................
I need to do some drastic change(ayat jew 2...hope x la kan)....
dah le kureng study..keje plak banyak bertangguh.....
TERUK.....TERUK..

k la...
wasalam...

p/s: dok terpikir pe mende la nak study dulu.....

Tuesday, November 22, 2011

suka bertangguh

assalamualaikum.....
dah lame gilew ak x menulis ni.....
niat dihati tiap2 hari teringin nak update....
tp jari ni rase cam malaz sangat.......
ntah le....
nak kate keje banyak, xde la sgt......tp mase 2 mmg kurang la....

beberapa hari yg lalu pale otak ak cam de air terjun je idea yg mencurah2...
tp malam ni terus stuck....
ntah le kenape......
tp time dah dekat nak g on-call(as medical STUDENT k) ni la idea dtg...
so ak mengambil sedikit kesempatan nak menulis.....
tentang isu BERTANGGUH....
ak cerita ni bukan nak kutuk orang tp reflek on myself sendrik k.....
ntah le....
ak bile dapat keje je or any assignment kompom laz2 minute baru nak wat...
then bile settle tekanan dr laz2 job....
ade la pasang niat nak berubah...
but laz2 same jew........
skang ni dalam pale otak ak tetiba jadik serabut...
ni sumer coz banyak korje n responsible (as student, as MUSLIM, as human n etc)
so seriusly ak cakap yg tabiat ni mmg total buruk....
tp pe kan daya dah terbiase dr kecik....
so susah nak ubah......
kalu nak kate azam nak berubah 2, bley la kate dah jadi sawang dah pown.....
ntah le s****q oi....pe nak jadik la ngan ko ni....

skang ni musim hujan (esp. ak dok area terengganu)...
so maknenyew aktiviti sukan ak almost 80% are stop....
so bermakne ak nyew badan dah 50% bertambah(xde la bebetol 50%)....
dah le ak mmg dah besau, kalu cam ni maknenyew jadik cam tong drum ak lepas ni.....
tension2....
kate nak jadik doktor....badan sendrik cam pe......
hu333......
redha je la..dah TUHAN bagi keadaan camni(cam la ko x ley ubah..ish3)

i think that all for today.....
wasalam

p/s: ak skang ni ngah dok pikir nak amik case pe utk CWU....ayoyo banyak fening....

Friday, November 18, 2011

istiqamah....

assalamualaikum..
pe khabar sumer....
moge2 sihat hendaknyew.....
herm....
hari ni ak xde idea nak tulis bende extravaganz sgt....

then tetibe de ide nak nulis pasal istiqamah....
ramai manusia yg dalam hidup die, die berubah..
yang mana dari dulunya malaz jadik rajin
dulunya susah solat jd senang solat
yg dulunya kedekut jd kaki infak
yg dulunya bz body jd penasihat kebaikan
yg dulu zalim jd baik
dan banyak lagi...
namun tidak dilupa ada juga yg sebaliknya....
.....
tp disini isu negative (yg sebaliknyaw) 2 kite letak tepi...
skang saya teringin nak menulis pasal yg positive 2......

mmg diakui.....(buat diri ini sendrik)
mmg banyak yg saya sudah berubah(bukan puji diri k)
namun saya tetap bukan insan yg sempurna dan hanyalah lebih baek dari yg sebelumnya...
jangan di samakan@di compare antara saya dan insan lain(buat yg mengenali lah..kalu x kenal camne nak compare kan)
saya masih seorang yg agak teruk dan sangat x sempurna (namun saya mengaku yg saya lebey baek dr diri saya yg sebelomnya).....

segala perubahan ini berlaku kesan dr faktor sekeliling....
dan saya amat menggemarinya.....
namun......
berbalik kepada isu diatas.....
saya x mampu untuk istiqamah@mengekalkan perubahan ini.....
mmg benar bak kata pujangga

"berubah itu mudah,
tetapi mengekalkan perubahan itu payah"

saya masih tercari2 kekuatan untuk mengekalkan perubahan ini......
dan sekaligus meningkatkan lagi kepada sesuatu yg lebey positive...
saya x mahu kembali kepada diriku yg lame......
mmg enjoy that time.....
tetapi in future, nauzubillah.......TUHAN saja yg tahu.......

hope ak diberi hidayah dariNYA....
untuk ak melakukan perubahan TOTAL atau setidaknya melakukan perubahan SUBTOTAL
(yg mana diharap ia menjurus kepada perubahan TOTAL).....

sekian sahaja dari saya.,....
wasalam....

pilihan

assalamualaikum....
herm...
pe khabar kome sumer....
moga sihat hendaknyew..
agak lame jugak teman x nulis kat sini yerk.....
hope de lagi yg sudi membace nukilan teman yg x seberape ni.....

hermm....
jam skang (time ak dok nulis ni la)....adalah 1.25 pagi...
sok ak de klas kat kusza kul 9.....
tp ak x study pew lg so far...
thiz sunday masok OT ngan specialist.....
die dah kasik tajuk....
amacam skang ni yerk.....

ak dalam DILEMA....
antara nak tidur or nak study(time awal dok on9 + movie)
herm.....
agak sukar nak memutuskan keputusan ni....
kalu tido lambat kang banun plak lambat...
then x pergi la kelas maknenyew...
(kalu ponteng kang kne, coz dah byk kali ponteng)
hermmm....................

so any suggestion?
pandangan anda sangat dihargai...
k bye
wasalam....

Tuesday, November 8, 2011

enjoyable day!!!!

assalamualaikum..
pe khabar rakan2...
moge sihat hendaknya....
herm...
ri ni ak juz nak story mory what happen yesterday....

at 3pm...
tetibe de call kat fon ak...
so angkat la(coz ak x tau sape call sebab all my fon number ilang fon xde)
then dengan mengecam suara ak terus tau sape 2...
membe ak yg bername shauqie...
he33
pe lg ajak kluar la....
dek kerana ak malaz nak bawak transport...
so ak mintak die amik ak la....

we all g la lepak kat JJ....
awalnmyew plan nak maen bowling jew.....
ak pown trus la ke tpt bowling...
cari2 xde....then call diorg kate de kat food court...
diorg nak melantak...
coz ak dah makan kat umah so ak makan mende simple je la....
dorayaki + jus kiwi....
very the diet....
then dah selesai, pe lagi trus maen bowling la.....
tp juz satu game jew....
pas 2 ingat diorg nak balik dah...
rupe-rupenyer nak karok plak.....
pe lagi ak mmg dah gian nak karok walau suara carok....
mmg bezzzzz....
ak ngan teman2 layan lagu search. nash, and wing...
mmg terbaekkkkkk

pas 2 dah agak malam sok nak kne carik makan la plak...
he33
so g la lepak mamak kat tambun....
pergh...
mmg happening malam td compare to my life for about month ago....
kengkawan..korg mmg rowk...
he33

that all from me..
wasalam

p/s: semalam mmg ak me"lara" abiz....he33...xpe2 nanti kite repented...(juz joke)...kite kene sentiase ingat tuhan kan......bye2

Saturday, November 5, 2011

malazzzzzz

assalamualaimkum...
pe kabar...
selamat hari raya aidladha...

that all...
coz xde mood nak update..
cam malaz jew nak nulis..
idea banyak...
nanti la yerk..

wasalam

Wednesday, November 2, 2011

hujan....

assalamualaikum...
pe khabar rakan2...
moge sihat hendaknya....

herm...
macam kite sumer sedia maklum ni dah masuk hujung tahun
(cepat nyew mase berlalu..ak dah nak masuk 22 n makne dah dekat nak kawen)
lalalalala
so maksudnya dah masuk musim luruh....air = musim hujan daa......
ermmmm...
yg buat ak tension bukan pew..
dek kerna ak nyew transport adalah limo 2 dua tayar + version cabriolet lagi plak 2...
so mmg susah le ak nak kemane2...
kalu salji xpe...
x basah baju n kalu kene ley juz tepis2 then abiz....
ni hujan....air cik kak oii...
kalu kene kompom lencun......
pe kan daye....
itulah dugaan semase student...
nanti dah keje mampu pkai limo 4 tayar kompom ak miss ssgt mase ni
he333

herm...
ari ni ak kluar lg.....
mlm ni ak g melantak KFC plak...
herm...
kenyang kaw kowt....
then g jenjalan kat MYDIN MALL.....
he33(jgn jelez..kat perak xde kowt mall ni)
g jenjalan ngan familyku disini...
lalala
juz tmn de sorg sis ni@lecturer university ak n not my fakulty
so die ajak g usha@survey fon...
coz die plan nak having a new one...
so ak pown suggest la....
yg terbaek punye.....
so mayb next week die nak beli...
ak gak yg x berkemampuan nak beli lg....
hu333

k la...
that all for today
wasalam

p/s: senarnyew ak dok cari mood nak study examination on shoulder ni coz de specialist suruh bce b4 masok klas die....hope jumpe la mood...(sambil melayan lagu MUSE).....

Tuesday, November 1, 2011

outing sket

assalamualaikum....
pe khabar wahai rakan2....
moge sihat hendaknya...
syukur kite kerna masih lagi dibekalkan nyawa bagi menikmati kehidupan di muka bumi ALLAH ni...
so marilah sesame kite mamanjatkan rasa syukur

herm....
masuk hari ni dah 3 hari ak masuk posting ortho...
tp habuk pown ak x tau(tp agak tipu la habuk pown x tahu kan...itulah metafora)
he333
ak plan malam ni nak bace camne nak clark case in ward ortho...
tp sampai sudah dok layan buku al-muka ni......
pe nak jadi la saufiq oii......
xpe still de 5 minggu...
he33

k la...
enough pasal study....
boring la kalau hidup ni juz nak cite pasal study jew....
x kisah la ko budak corse pew pown....
tp jangan jadik hamba study......
be smart but nor being hard with no aim.....
so td ak kluar ngan salah seorang lecturer ak.....
well....
ak ngan lecturer ak ni agak baek la umpama anak beranak tp x kandung la....
he33
so td ak g umah die...
thiz 1st time ak jumpe wife+anak+ibu lecturer ak ni.....
1st time jumpe cuak gak ak...
tp ALAHMDULILLAH.....
mereka baek sesangat......
even mak beliau x memahami bahasa ak tp dek kerna my prof become the translator..
so ak paham la....
anak die ni plak umur lebey kurang 4 tahun..
but has problem sket....
he was diagnosed as autism....
ape mende autism 2........
itu penyakit kanak2 yg biasenya mereka jadik hyperaktif n lose some ability as normal child....
mmg memule jumpe tgk cam biase jew...
after dah kenal baru tahu cam ne rupe budak autism....
sian parent die...
tp itu sumer dugaan dari ALLAH...
nescaya ada kebaikan dr ujiannya itu.....
so we all g jenjalan n makan2 td.....
happy gak la....

so i think that all for today....
wasalam..

p/s: lg 2 hari nak balik EPOH....yeay........tp x berape enjoy coz duet dlm akaun dah kering sesangat.......hu333.........

Monday, October 31, 2011

esok....

assalamualaikum....
pe khabar wahai teman2.....
moge gumbire hendaknyew....
jika ada yg bersedih cube hindarkan dan nikmati nikmat ALLAH iaitu nyawa kita...
(pergh macam ustaz plak)

k la...
ak sebenarnyew ni ngah boring x tau nak wat pe....
coz td lepas maghrib mata ak bebetol terasa berat.....
cadang awalnyew lepas isya' nak syahid..
tp apekan daya x mampu menahan....
so padam terus....
sedar2 dah dekat kul 11.......

ak plan nak tido lambat ri ni...
coz td ak tgk jadual cam free jew sok....
tp ak terlupe yg ak dah masok posting ortho....
so new posting mean new regulation....
ak skang dah xley nak bangun kul 8.15 cam biase ak wat...
coz skang ak dah nak kne follow specialist utk ward round....
sok kne bangun awal coz kul 8 dah start ward round...
hu33
rindu plak kat posting surgery(even senarnye x sampai seminggu ak tukar posting)

skang ak tengah mamai sambil menulis blog bagi mengisi keboringan(pe da g la ngaji kalu boring)
ak senarnyew x tau dah nak wat pew...
kekadang ak semangat dengan ape ak laksanakan skang...
but sampai certain period ak mule rapuh....
terhuyung-hayang jew.....
ntah la....
ak pown x tau la ape ak laksanakan ni sesuatu yg benar or not(tp ak yakin ia mmg benar)
yg ak gusarkan bukan matlamat n cita2...
tp pelaksanaan...
kekadang ak mempunyai satu mind set yg agak berbeda dr mereka yg lain...
tp ak still teruskan coz xnak tersesat dgn kehidupan skang ni...
i dont want to become as what i was before (cehh cam ak jahat sgt b4 thiz)
herm..
biarlah...
harap ALLAH menunjukkan jalan terbaek buat diriku, teman2 ku, dan seluruh umat manusia di muka bumi ini..
amin....

k la that all
wasalam....

p/s: malaz nyew nak bangun awal pg sok n mandi.....hu33.....kan bez jadik budak skolah rendah balik......u dont to think much juz follow the schedule ari2...



Sunday, October 30, 2011

indahnya jika hariku sentiasa begini

assalamualaikum...
ape khabar wahai sahabat sekalian
moge berbahgie hendaknya....

hari ini saya ingin bercerita sket pasal pe yg terjadi for my day so far....
herm....
td pagi actually de klas kul 9 until 10...
then patotnyew we all kne jumpe supervisor untukl posting ktorg...
tp apabila ak g je kat klinik nak jumpe beliau.....
de nurse kasi tau yg die g kl.....
so ak tanye plak pade my new posting leader....

aku : ms F de klas x petang ni?
ms F: herm....xde la.....
ak : sedeynyew baru je nak semangat belajar
(after few minute of thinking)...
ak : DENGAN INI AK MENGISYTIHARKAN HARI NI AK CUTI.....LALALALA

(*de unsur penipuan skit kat atas..tp main point is true k)

so ape lagi...
terus menunggang motorku dengan penuh semangat balik hostel rehat....
he33
now juz thinking what to do......
(sambil 2 dok layan lagu adele n few others)
after thiz nak kluar kowt...
menikmati kuala terengganu + window shopping....
he333

pergh bahagie nyew rase coz today ak x perlu masuk klas belajar, g spital clark patient and do others bored things......
ak hari ni juz pikir sesuatu yang merilekskan minda jew....
he333

k la...
that all....
wasalam......

p/s: mood skang ni mencari new phone coz fon lame ak dah xde...hu333

4 hari balik ipoh

assamualaikum...
pe khabar wahai teman2...
moge berbahgie hendaknyew.....
moge kalian dicucuri rahmatNYA....
amin....

I juz want to story mory about my deepavali holidays....
actually nothing much happen....
because i juz plan to get back juz for some rest...
he3333
so ak sampai betol2 dipagi raya (deepavali)....
then ak pown pe lg sampai jew trus lepas subuh membuta la...
ha33...
lame kowt ak x tgk ipoh....
so ak pown usha dulu jap b4 tido.....
juz usha depan umah la....

sebenar-benarnyew....
ak balik coz mak ak suruh ak jadi driver anta opah ak balik kampung...
coz die nak raye kat kampung
lgpown ayah ak agak bz nak antar
raye ni pown we all x dapat balik coz ayah ak koje.....
so juz bertapa kat ipoh la....
so sape dedekat meh le datang.....
teman tunggu mike sumer.......

tp ayat paling bez dr orang sekitar....
baru 4 hari balik.....
perut ko dah macam org 10 tahun kawen.....
sungguh pedih ak mendengat ayat itu......
tp redha je la....
sape suwoh melantak x hingga.....
lalalala....

so today i start my new posting.............ORTHO...
untuk pengetahuan ak dapat miss isnoni as my supervisor.....
ak still x jumpe n belom kenal die...
hope she is a nice person.....
takowt siot kalu die garang....
but comment from my kawan said that she is GOOOOOOOOOD......
hopefully....

k la...
2 je ak nak tulis,.....
wasalam

p/s : mlm ni nak ke gong badak...sesape nak ikowt?....
: senarnyew dalam pale otak ak ni juz pikir cuti raye haji jew ni....
x sabar kowt.....even baru je balik....tp balik ri 2 xde hangout ngan memembe.....

Saturday, October 29, 2011

ak datang

assalamualaikum...
dah lame ak x menulis...
coz ak balik umah n tenet umah ak dah kene potong...hu333
ni sumer kes parent ak xnak kasik adik ak fb n chatting 24/7
xpe la....
redha ja,....

senarnyew ak baru sampai dr ipoh pg td...
then ak de klas pagi ni....
mayb de klas kowt...
coz ak xde jadual lg....
ujan dah trun lebat 2..
cam ne ak nak g.....
so ak tgk keadaan dulu la yerk...
he333 (berbaur ponteng disitu)
lalalala

k la...
that all for thiz morning.....
nanti de mase ak tulis lagi yerk....

so
WELCOME POSTING ORTHO
ak ucapkan....

wasalam

Tuesday, October 25, 2011

sudah lulus sumer...

assalamualaikum....
pe khabar wahai teman2 sumer....
moge sihat hendak nyew.....
moge ALLAH akan memberkati kalian......
amin....

so pagi td ak exam on clinical approach....
ak dapat case obstructive jaundice...
mmg seriously.....ak nyew presentation agak berterabur....
ntah pe2 jew...
then ak lupe abiz all the manner need to be take in order to approach patient(time dpn specialist la)
tp patient x kisah...
really glad to have that patient...
really supportive and helpful....
thanks a lots kak...
jasa mu tetap ku kenang...
moge ALLAH membalas jasa akak dengan kebaikan,....
amin....

then pada petang nyew...
(b4 that ak sempat membute jap..take a nap la kate orang banjar utara)
he333
prof@dato'@dean datang to our hostel in the afternoon....
reason???
nak kasik tau result n have the feedback on us about the posting(almaklumlah 1st batch)
ALHAMDULILLAH.....
sumer we all in the surgical posting lulus...
then de yg cemerlang(tp bkan ak la yg kompom..he33)
at least we all dapat gak paling cikai pown B.....
he33
jangan jealous.....
pada sahabat2 di ortho....
i wish the best for u all...
INSYALLAH....
korang pown lulus.....
amin.....

so im really glad to day....
with all those thing happen to me today...
all are positive (except for the presentation part)
so malam ni ley la I kembali ke Ipoh dengan senang hati.....
then sok raye......DEEPAVALI......(sambut raye sesame....kan satu malaysia)....
ha333
next week de lagi satu minggu klas ...
then cuti for RAYE HAJI....

for the next thing....
ORTHO POSTING.......
I WILL CAME.....
PLEZ BE GLAD N ABLE TO ACCEPT ME....
hope ak dapat go on with ortho posting much better compare to surgical.....
hope i will be beter n better and lastly be able to be......
EXCELLENT DOCTOR WHO GET LICENSE TO HEAL...not to kill yerk...

wassalam.....
p/s: barang pown x kemas lagi ni..malam ni dah le bas kul 8.30.........wish me luck n have better day....thanks...

Monday, October 24, 2011

esok ak case presentation EOP

assalamualaikum..
pe khabar sumer rakan2...
moge berbahgie kalian dan diberkatiNYA....

herm...
senanrnyew ak xde mood nak tulis blog..
coz ak ngah cuak skang..
sok ak nyew 1st long case as klinikal medical student...
risaw tol...
ntah pe la case ak dapt sok..
ntah pe la soklan dr specialist sok..
ntah pe la aku akan jawab..
and
ntah pe la result ak....
td my father call n ask about the exam..
so far k je la ak cakap...
even td de terkucil sket...
hope still can get LULUS.....

amin...
may ALLAH bless me...
plez pray for my SUCCESS my frenz...

wasalam...

tq

Saturday, October 22, 2011

sudah dekat mau exam maa.....

assalamualaikum....
herm....
pe khabar rakan2 sumer....
ak ni cam x berape sihat jew ak rase...
orang dekat nak exam sibuk study...
tp ak dekat nak exam sibuk nak tulis blog.....
senarnye...
kalu ak tulis blog 2 biasenyew ak ngah mood to happy or to moody....

so skang ni dalam kategori moody la...
coz exam dah nak dekat...
sepanjang 6 mggu ak posting surgical...
seriously ak cam x tau pe2....
ak juz sibuk g spital n g klas...
but lazly...
xde pe2 pown knowledge ak ni....
teruk2....
so ak nyew exam is on luse...that is on monday la.....
so ak pown x tau la pe yg bakal ak jawab...
yg pasti ak amat mengharapkan lulus......
kalu x lulus teruk ak....
hope sumer berjalan lancar.....
ak malam ni plan nak abizkan sumer lecture note...
then kalau de kesempatan(camne nak de kalu dok sibuk fb n blog jew)......
ak nak study pasal case presentation....
so hope the bez for me.....

k la....
that all for tonite....
wasalam...

p/s: mood x menetu antara nak balik atau tidak deepavali ini....

Friday, October 21, 2011

selipar baru....

assalamualaikum....
salam kepada rakan2 sumer....
(cam la de yg bace blog ak ni yerk)......do I care....lalala
k....
semalam tayar moto ak bocor.....
as i mention in my last post....
so ri ni ak g kedai moto skali lagi...
nak perbetol pe yg x betol.....
so ak pown g la ngan gaya paling selamba ngan duet yg agak seciput dalam poket.....
then lepas die dah perbetol pe yg kurang betol 2...
die pown(die merujuk kpd mekanik yerk) nak pasang la balik tayar 2...
sekali ak terperasan (sebenarnyew dah lame perasaan).....
tayar@selipar moto ak dah x berape elok....
ayah ak pown dah de cakap....
tayar 2 dah x berape elok...
g je la tukar baru...
so ak ngan gaya berat hati suruh la mekanik tu tukar yg baru.....
x pasal2 ri ni terbang lagi duet ak rm40.....
fuhhh....
cam 2 jew duet ak abiz.....
patot la sem ni duet ak cepat mengalir.....
parent ak(esp. my mother)...dah bising....
cepat hang belanja duet.....
camne la hang ni..kakak hang yg pakai ptptpu pown ley lagi idop(even ak dah tau die pown x lame lg dah nak gune talian hayat)
ish3......(disini ade unsur tokok tambah for more tragik).....
terok tol ak ni kan...
sem ni kalu ikowt ak x bershopping sakan pown lagi...
tp duet dah nak kiok....

semalam mak ak call....
b4 that ak miscal mak ak dlu, 2 prevent my kredit abiz.......
he333
so ak juz sembang2 je la.....
than de la ak bagi hint sket kat mak ak yg kat sini dah nak tengkujuh......
so x lame dah ak nak lemas....
air dah paras pinggang ni...
kompom lg few months ak kne mintak pelampung ngan parent ak...
2 yg kekandang ak rase bersalah......
camne la ak nak mantain ak nyew akaun dr asyik mintak pelampung ni....
xpe, thiz sem ak bley blame pasal moto n beli buku.....
but next sem???
tp mayb next sem x jadik kowt cam sem ni......

so ri ni dah sabtu...
it meant lg 2 hari lg ak akan menghadapi exam posting pertama ak....
pe da....
tension gilew..tp buku x start bace pown lg....
malam td siap ley layan movie lg...
then pagi2 bangun kaw punyer lambat.....
tp ak bangun lambat pg td coz ak tido lambat malam td.....
reason ak tido lambat coz ak irritate ngan cahaya dr bilik sebelah...
diorg dah kul 3 pg pown x tutup lampu..
dah le ak xley tido dalam cerah melainkan terlampau mengantok....
so redha je la.....
laz2 kul 4 gak tido....
so subuh pown agak ujung la baru ak perform....
pe nak jadik la......
ak ni mmg hamba ALLAH yg sangat teruk.....
Ya ALLAH ampunkan lah ak......
amin......

k la..
that all...
wasalam

p/s: dah nak exam pown ley tulis blog...pe la ko ni SAUFIQ.....so ak nak basuh sumer baju + kemas bilik....then ak baru nak study....ADIOSSSSSS.....

ku gagahi jua

assalamualaikum...
pe khabar wahai kawan sumer.....
moge sihat hendak nye....
sungguh lame rase jari ni x menaip di ruangan ini...
terasa sungguh rindu utk menaip..
namun pe kan daye tiade idea dan kekadang kesibukan mengheret diri ini jauh dr alam blogging...
so today xde pe yg menarik pown...
tp dek kerna dah lame sangat x menulis...
so saya pown menulis jua lah...
he333...

hari ini + minggu ni hectic gilew hidup ku...
ok..
ak fokuskan dulu utk hari ini...
motor ak semalam pancit so ak plan la nak g repair ri ni...
tgk2 sumer kedai tutup except satu kedai kecik 2....
ak pown pergi la kat situ...
dah settle wat...
sekali die caj ak rm2o inggit....
cilake betol ak cakap(dalam hati la)...
siot mahal.....
ak menyumpah habiz kat kedai 2.....
dah le pasang pown x elok..
kompom few days lagi ak nyew tayar 2 pancit plak la....
ni yg terasa nak tukar pkai rim sport + tubeless nyew tayar ni...
tp dek kerna bajet dah xde so.....
diamkan diri dulu la....
hu333.....

so ak ri ni dok merenung jumlah duit dalam akaun ak....
gilo tol....
ni nampak gaye x sampai ujung sem ni.....
dah nak kne pkai talian hayat....
mati la.....
dah le yuran x bayar lagi.....
laju gilew ak berbelanja utk sem ni....
kompom kalu ak x gune talian hayat...
x panjang la hayat ak...
kalu parent ak tau mau mengamuk ni...he333

minggu ni....
it was the last week for my surgical posting....
gilew tol...
dah ujung posting tp pale otak ak cam kosong jew....
dah le minggu depan exam...
case presentation pown berterabur....
dah le history taking pown cam hancusss jew...
then physical examination.....lagi la....cam &^$%$%^&7.....
so juz hope the bez jew ni....

so skang ni
ak ngah dok dalam mood x menentu....
ak skang dok pening dok mencari sesuatu...
then dok pening nak prepair utk exam...
may ALLAH bless me i hope...

wasalam...

Tuesday, October 11, 2011

NAK UPDATE BLOG....

assalamualaikum...
herm teringin nak update blog with new story...
tp mate n tangan rase malaz sesangat...
so nanti la yerk...

Saturday, October 8, 2011

Penulisan yg melampau vs solution

Assalamualaikum
Awal kata saya untuk post ni....
Saya menyusun 10 jari ekoran penulisan n perlakuan saya yg telah menguris hati pelbagai pihak...
Mmg saya menulis itu tulus dari hati namun ianya ketika saya dihantui perasan marah yg berkobar...
Saya akui perbuatan itu mmg tidak matang....
So saya mengakui semua yg terjadi dan segala kekecohan yg tercetus ini adalah disebabkan oleh mulut saya yg agak lantang...

Namun harus diingat..
Perbuatan saya ini adalah utk kebaikan semua..
Hal ini juga bukan kerana kepentingan diri saya sendiri...
Sikap pihak disana yg sukar utk brrtolak ansur demi mencapai kata sepakat yg lebih positif...

So saya telah berfikir pabjang akan permasalahan ini....
Jadi secara kesimpulan masalah itu sebenarnya berpunca dari saya..
Bermakna sayalah masalah...
Jadi bagi menghidarkan masalah, kita harus menyelesaikan atau menyingkirkan masalah itu...
So dengan kata mudah, saya akan keluar dari persatuan tersebut...
Tp jgn gusar, kerna saya akan tetap memBAYAR YURAN persatuan seperti mana telah DIPERSETUJUI.....
Saya anggap ia sebagai amal jariah dr
Diri ini....
Segala aktiviti yg dilaksanakan mungkin akan saya abaikan melainkan jika ia mengganggu atau menjatuhkan martabat persatuan...
Jadi akan saya sertai secara rela hati...

Sekian sahaja dari saya
Semoga semua pertelingkahan yg terjadi akan selesai...

Wasalam

P/s: ak insan x sempurna

Wednesday, October 5, 2011

That girl

Herm...
Ak pown x tau naper ak ley tetibe suke kat die
Ni sumer nafsu...
Lgpown ak pown x tau la naper ak jelez tgk pak we die
Actually, im really dont want to couple with anybody..
Ak juz nak fokus study and enjoy my life...
Ttp ntah kenape kekadang ak ley terminat die
Ni sumer coz die selalu ngan ak since ak nye long holidays...
die selalu contak ak n mesej with me when she get bored....
Furthermore my parents know her...
Tp that shouldn't be the point to like her
Now juz think to terminate her from my mind n find sumtink to distract me from thingking of her

But i think i can start stop to keep thinking of her coz im really bz with my study right now

That all
Wasalam

P/s: ya ALLAH plez help me to overcome thiz problems...one thing sorry pasal post ak yg dlu..mmg time 2 ak serabut sgt...hope all of u(yg berkenaan) plez forgive me

Sorry

Semalam ak tersalah post
Damn siot je rase..
So juz ignore pe ak tulis yerk

Bengkek siot

Assalamualaikum
Ak rase tertekan gila..
Ape yg ak harapkan X kesampaian....
Reason..
I juz ask sumtink for all...(bukan utk ak sorg jew)
Tp siape la ak nak memyebut pasal ni
So redha je la...
Semalam ak dah bayar pown yuran yg kaw mahal 2...
Lepas ni if they ask any money to make dress o whateva...
I will ignore that..

Ak dah xnak amik tau dah pasal hal ji
Better i think about other..
Ak x nam le de msalah with anybody
But since yesterdey i see like ramai jew bengkek ngan ak
Tp persoalan skang...de ak kisah
Korg xde pown life ak same jew..
If de pown....$\<€]^%]$.€ jew
Lalalala...

So next week ak cam bz sket
Coz thiz weekend ak kne siapkan my seminar presentation n also my 1st case write up...

Jiwe ak skang betol2 cam kacau jew
Serabut siot ngan pe berlaku keliling ak...

I thinks that all
Wasalam..

P/s: semalam x ley nak update blog cox tenet probs..skang ni ak juz update blog by using fon..so really x cukup feel nak menulis...

Sunday, October 2, 2011

appendicitis....

assalamualaikum....
pe khabar wahi pembaca sumer (cam ramai je yg bace ak nyew blog ni kan..he33)
tp ak x kisah....
as long i can write sumtink here n release my tension...
dek kerna inilah tempat ak meluah perasan n berkongsi (but not all lar)

malam ni ak tetibe jew rajin...
so ak g la on-call...
tp cam besa la...
bile g ke wad mule la naek rase borink 2....
then dok merayau2 x tentu arah....
then barulah mule nak teringin clark patient...
itupown segan2....
so ak pown suwoh membe ak mule ngan case ascite...
laz2 x jadik pown...
coz patient xnak cooperate

then next ak plak g approach patient pompuan de bilateral pitting edema....
sejak dari delivery lg kowt....
so mule ak naek pening kes2 pelik n x terjangkau dek akal ku ni...
tp mujur la diorg sporting( patient n his husband)...
thanks a lots for them....
so dah siap clark..
mula la teringin nak clark kat mydam plak(my hostel).....
its meant nak balik la 2..
so we all g la nak carik mangsa HO o MO utk sain log book ktorg....
so jalan punyer jalan...
laz2 x sempat nak approach sorg MO 2...
dah kne tarik dek MO laen....
die pown tanye la ngan we all pasal case yg we all dah clark....
herm....
jenuh dok cerita....
then die pown tanye nak blaja x...
kompom la nak...mende free n usefull
so die pown pick la one case....

APPENDICITIS.....

fuhh....
memule ingat senang la nak goreng mende ni....
tp laz2 ak yg kne goreng....
tetengah 2 our learning stop...
coz de patient MO 2 yg kne serangan sakit (nyakit ape, ambe pown dop pasti)
berejam tunggu...
siap kena perli ngan sorang lg MO yg agak gile2 (but not gile k)

then dah settle mende 2...
we all pown ditarik kembali untk sesi pengajaran....
then die tarik one plain paper and ask about appendicitis...
gilow ar....
manyak kaw2 woo yg ak x tau....
mati lorh kalu gini
so die pown ask la + giving task to search n learn
then ak pown dengan rendah dirinya pown balik n learn what he told....
so far dah hampir 90% finish.....
so sok die kate if have time nak kasik senario if pe die tanye ktorg dah tau..
hope dapat more new thing to be learnt.....


ni lah pe yg die kasik task(de jawapan 2 ak yg carik k)


ni antara jawapan yg berjaya ak gapai


wasalam......

p/s: its hard to enter medical school...its also hard to pass medical school...lastly it also hard to be a medical officer....

Saturday, October 1, 2011

fuhhh...TEKANANNNN

assalamualaikum.....
herm....
dah hampir beberape hari x update blog....
ni sumer gara-gara tenet kat asrama ak dok ni cam *(&^*
so x dapat la ak nak release all my tension by writing@typing....

fuhhh....
minggu ni hectic gilew....
ngan moto ak de probs sket...
plus de assignment yg mengejut...
dah la belambak assignmnet 2.....
mau mapos ak cam ni.....
pas 2 de plak kne antar case write up....
panjang S*&L.......
macam C*(%*A.....
ni mule rase nak mencarot ni......
sok plak x sure de klaz ke x....
then ak nyew seminar x wat lagi...
plan nak wat awal but date present tukar...
so tukar la jadual ak utk wat mende 2...
ak tgk guideline die mmg blur....
x tau nak wat pe.....cam x berape clear what they want from us to present...
ayoyo......
ak umpama insan yg tersepit ditengah2 kekalutan.....

ak lg tension ni....
naper la de org 2 emo sgt.....
lek ar...ak tau la die risaw with us.....
tp try 2 give us more space(im not meant time k)......
direct us clearly to sumtink that he really wanted to be....
so xde la cam meraba dalam gelap ak skang ni....
serius ak terasa blur bagai nak mampos......
ak rase cam nak quit jew dari pe ak wat skang.....
tp memikirkan terlajak perahu ley diundur...
but terlajak future decision.....PADAN MUKE KO>>>>>>>>

so i'm really hope my days n posting will be as smooth as i wish.....
hope ALLAH bless me and showed me the correct way.....
juz to YOU i hope ALMIGHTY......
(time ni baru nak ingat tuhan....betape teruk nyew ak sebagai hamba ALLAH)....


p/s: naper la ak dibelenggu masalah ni time2 ak dah rase sgt suntuk ni.....advice from me = dont be a MEDICAL STUDENT if u can't cope with all those ridiculous thing and hectic life......

Wednesday, September 28, 2011

selesai sudah

assalamualaikum....
wahai kawan2 ....
pe khabar sumeryer.....
moga sihat hendaknya.....
bersyukur kite yerk kengkawan diberi nikmat oleh ALLAH utk menghirup nafas buat lagi sehari,...
itu tanda nya ALLAH masih sayangkan kita dgn membekalkan oxygen o2....

so sebenarnyew ak ri ni xde idea nak menulis...
tapi dek kerna rase cam lame x update blog n de mase yg agak terluang...
so ak gagahi jua utk mencoret serba sedikit kat dalam ni...
overall....
nothing so interesting with thiz week
except i have new pet.....
tp minggu ni terasa agak lapang(ever b4 thiz pown lapang gak)
coz banyak assignment ak dah siap n dah pass up...
plus ak nyew presentation utk 2nd year project dah settle(even research paling mengarot)
so pagi ni de cpc kat spital...
what is cpc?
cpc 2 conference weekly kat spital yg open to all the staff n medical student(like me)
tp bile ak g situ juz pretend dgr coz dok tahan dr tido....
bukan x ley tido kat situ.....
tp we all as 1st batch so kne la jaga name university...
lgpown it good for our own future gak....
then jap g we all disuruh clark some case(malaz nyer)

hari ni badan ak cam longlai semcam jew....
coz semalam main badminton bagai nak gilew...
gian lame x maen pepuas la katekan...
he33
so ri ni my last weekday (coz ak kat trengganu k)
so cube utk mengatur hujung minggu ak sewisely yg mungkin(laz2 tido je dr pg-ptg)
k la...
that all kowt
nanti dr story bez i conteng lagi yerk kat blog ni...
wasalam...

p/s: penulis dalam mood yg tenang sambil melihat hamster belaannya tido, menghayati kicauan burung, menikmati bening pagi dan paling penting memikirkan pasal malaz nak mandi coz sejuk.....

Sunday, September 25, 2011

my 1st own pet

assalamualaikum....
pe khabar wahai pembaca@teman2 sekalian....
diharapkan sihat senentiasa.....
so how about ur day......
hope happening la yerk....

now about my day.....
so far ri ni xde pe2 yg bez pown.....
pagi td de klas kat spital dalam kul 8...
but i go at 9.30....
reason???
malaz g awal2 coz xde pe2 pown...laz2 same gak mende dapat.....
ha33...(bukan malaz erk...tp kurang kerajinan jew)
then balik kampus....
tgk kat depan canselori de khemah n looks agak meriah....
so jalan la ke sane ngan hajat nak tau pe yg jadi....
x sempat sampai kitorg disampuk pak guard....
upe2 nyer die nak kasik tau yg 2 jamuan hari raye zon 4@kampus kota
so pe lagi...makan free yob....
dah le sedap, jimat plak duet belanje ak ri ni.....
mmg ak bedal betol2 la....pas ni makan debab la dibuatnyew.....

then dah siap melantak...
ak pown tetibe jadik dalam dilema...
initially nak lepak spital..
nak tgk kowt2 de interesting case yg ley ktorg belajar....
tp dek kerna kenyang...ke hostel la jawabnyew....
he3333
tp on the way g hostel ak ngan teman2 pown g la lepak pet shop yg nearby...
smmgnyew b4 thiz ak mmg teringin nak ade pet sendrik....
n plan to have one....hamster o guinae pi(betol ke eja erk)
so ingat td nak window shopping je dlu...
tp dok belek punye belek trus berkenan...
nak amik guinae pig tu besau sangat...
so ak pown beli la hamster.....
tp kongsi ngan membe......
pas ni ak asyik dok maen ngan menatang 2 je la....
so korg nak tgk rupe die....
tgk bawah ni...


ini yg jantan k...(no name yets)


ni yg betina (also no name yet)


that all i think for today....
wasalam.....

p/s: pade sape taiko membela menatang ni sila la beri tunjuk ajar..agar ak nyew hampir panjang riwayatnyew....amin....

Saturday, September 24, 2011

malam ini


assalamualaikum....
senarnyew xde idea yg bez nak tulis blog malam ni...
tp coz tgn ni dok gatal nak ngomel gak kat sini....

herm...
td ak g la kluar merendek ngan membe ak....
so we all g la merayap ke pc fair yg diadakan di terengganu(even barang x byk)....
so we all pusing2 la....
awalnyew ak nak beli earfon....
tp due to sumer x berkuality n x mencapai ISO yg ak harapkan.....
so ak batalkan niat tu...
tp dek kerna tikus yg ak bela tertinggal kat umah...
so ak terpakse la beli tikus baru utk menggantikan tikus kesayangan ak....
kali ni ak beli species yg agak same...
tp ni version kacukan yg upgrade sket....
sulu juz warne jew garang...
but now skali ngan kegemerlapan nye sekali....
nak tgk ak nyew mouse....
usha kat bawah ni....

haiwan peliharaan ku yg baru

then after dah puas shopping + window shopping..
we all pown g la mencari tpt utk memenuhkan tangki di perut....
so we all pilih la kedai yg x semena2 berdepan ngan rumah budak nurse pelatih dr kolej swasta....
tp ak x skodeng diorg k...but sebaliknya....lalalala
tengah2 dok berselera makan dapatlah satu panggilan telefon.....
dari seorang rakan bernama I****i(bukan name sebenar)
rupe2nyer kete diorg naek rosak...
ingatkan nak ajak makan secret resepi kew diorg nak belanje coz duet Jamil Paling Aman dah masuk
so ak pown ngan penuh rase belas ehsan
pergi la tolong diorg.....(terlepas satu program ngan adik2...sorry yerk kengkawan)
tp xpe diorg can handle all the thing..furthermore ak juz sidekick jew program 2....
so tolong la diorg n time 2 de la pelbgai perkara terjadi...
namun akhirnya berjaya diselesaikan...
ALHAMDULILLAH.....
so that all my story.....
wasalam....

p/s: sok de tournament badminton n also i'm on-call tomorrow....so confuse.....ayoyo....help me....
may ALLAH bless ME n ALL OF U

Friday, September 23, 2011

on-call medical student

assalamualaikum....
ape khabarm sumer akhi2 ku.....
moge sihat n bahgia selalu.....
moge kehidupan kita senentiasa bersamaNYA...

k...
now i go straight to what happen yesterday....
so, yesterday actually was my 1st on-call session as medical student....
jadik, smalam pergila ak dgn rase penuh semangat(kononnya) ke hospital Sultanah NurZahirah
so bersama rakan2 ak pown bertapa la sebentar disana...
senarnyew before we all pergi spital dah plan dah x nak stay kat ward but want to go to OT/operation theatre/dewan bedah
so de la sorg dr my frenz call the surgeon@specialist.....
then dapat la kebenaran utk masuk....

then we all pown ngan semangatnyew pown masuk la OT..
gilew ar...
for the 1st time ak tgk org kne belah....
manusia 2 dok idop lagi kowt.....
tp actually xde la ngeri sangat....
yg 1st patient to buat hernioplasty(nak tau search tenet yerk...)
yg 2 skit jew incision/potongan yg die buat kat perut/abdomen...
die nyew hernia/uluran die wat die nyew omentum mati/gangrene

2nd patient lak buat laparotomy...
yg ni lg bez...
boley kate perut die kne belah dari atas kat bawah dada sampai area ari2.....
mmg nampak obvious pe de dalam perut pakcik 2.....
nampak small bowel die cantik lg....
tp kat large bowel die dah perforated...
so die kne la pkai beg najis pas ni...
lg satu spleen die pown kne cabut buang....
sian kan......

tp yg jadik sejarah nyew 2....
ak merupakan pelajar unisza pertama(bersama rakan2 la)....
yg stay dalam OT for 4 hours in 2 consiquence procedure......
namun demikian...
sok nyew (its meant today la)...
ak jadik cam mumia jew....
then skit2 terus tertido.....
ha33....an=biz cuti ak ri ni ngan tido.....

k la...
that all ...
wasalam......